Skötselråd för snittblommor

Skötselråd för snittblommor

Snittblommor ger guldkant åt både vardag som fest. Med rätt skötsel håller dina snittblommor längre. Bekanta dej med våra skötselråd och njut längre av dina snittblommor!

Hygienen är A och O

Använd alltid rena vaser och rent vatten. Det lönar sig att tillsätt snittblomsnäring i vattnet. På så sätt hålls vattnet renar och blommorna håller längre. Om du inte använder snittblomsnäring så byt vattnet och tvätta vaserna med några dagars mellanrum.

I smutsigt vatten och smutsiga vaser blidas det mycket lätt mikrober som täpper till kapillärerna ( kanalerna/ silrören) i stjälken så att  vattentillförseln försämras och till sist stryps helt.

TIPS: Tvätta din vaser i diskmaskin eller fyll vasen med en blandning av klorit och vatten och låt stå några timmar före tvätt!

Snitta alltid med kniv

Gör alltid en ny sned snittyta på blomstjälkarna med en vass kniv när du sätter blommorna i vatten. Med en sned snittytat öppnas så många kapillärer ( kanaler/silrör) som möjligt och underlättar vattenupptagningen för blommorna.

Undvika att klippa blommrona med sax , bryt inte heller av stjälkarna detta medför att kapillärerna täpps till och vattentillförseln försvåras!

Gör alltid ny snittyta i samband med vattenbyte.

TIPS: Skaffa en egen blomkniv. Till exempel grönsaksknivar är ypperliga för detta ändamål, kom ihåg att vässa kniven med jämna mellanrum!

Inga blad i vattnet

Putsa stjälkarna så att inga blad hamnar under vattenytan. Blad i vattnet medför att vattnet förorenas och blommornas vattenupptagningsförmåga försämras.

Vattenmängd och temperatur

Snittblommorna kan indelas i tre huvudgrupper: Blommor med mjuka stjälkar, blommor med mellanhårda stjälkar och blommor med hårda stjälkar.

För blommor med mjuka stjälkar rekommenderas  svalt vatten och en vattenmängd på ca c1/3 av vasens höjd. Använd alltid snittblomsnäring för dessa blommor.

Till denhär gruppen hör t.ex: gerbera och bouvardia

För blommor med mellanhårda stjälkar  rekommenderas handvarmt vatten och en vattenmängd på ca ½ av vasens höjd. Snittblomsnäring gör gott även åt denhär gruppen snittblommor. Näringen innhehåller bla. ämnen som stärker blommans utveckling.

Till denhär gruppen hör t.ex: Krysantemer och nejlikor

För blommor med hårda stjälkar rekommenderas varmt vatten och en vattenmängd på ca ¼ av vasens höjd. Använd alltid snittblomsnäring för dessa blommor.

Till denhär gruppen hör t.ex: rosor, syrener, magnolia och andra kvistar.

 

OBS! Lökväxterna skiljer sig från andra snittblommor!

  

Lökväxter trivs bäst i lite och kallt vatten. Du kan t.o.m. sätta lite snö i vasen för att hålla vattnet kallt! Lökväxterna suger upp vatten mycket effektivt – t.o.m. för bra. Lökväxter behöver inte snittas med kniv, du kan även bryta av stjälkarna för att hålla tillbaka vattenupptagningen och förhindra att blommorna sträcker på sig!

KOM ihåg! Narcissserna avsöndrar slem som är skadligt för andra snittblommor. Undvik därför att blanda narcisser med andra snittblommor i samma vas.

 

 Några grundregler för skötsel av snittblommor

  • undvik att placera snittblommor i direkt solljus eller på ett dragigt ställe. Sol och drag torkar ut snittblommorna.
  • om möjligt ställ alltid snittblommorna svalt till natten. På så sätt förlängs hållbarheten.
  • Se till att det alltid finns vatten i vasen. Om vattnet är grumligt byt då vatten och gör en nyt snittyta på stjälkarna. Om stjälkarna känns slemmiga, skölj av dem i varmt vatten!
  • Bladen avdunstar vatten. Med mindre bladmassa håller blommorna längre. Ta bort en del av bladen så håller dina snittblommor längre! Fungerar mycket bra på t.ex rosor med stor bladmassa!

 

Huvudsidan

Fler artiklar