Leikkokukkien hoito-ohjeet

Leikkokukat tuovat piristystä arkeen ja juhlaan. Oikein hoidettuna leikkokukat säilyvät kauniina pidempään. Tutustu alla oleviin vinkkeihin ja nauti kukkien tuottamasta ilosta kauemmin!

Puhtaus on kaiken A ja O

Käytä aina puhdasta maljakkoa ja vettä. Lisäämällä maljakkoveteen kukkavirkisteen, vesi säilyy puhtaana pidempään. Jos et käytä kukkavirkistettä, maljakko on syytä pestä ja vaihtaa vesi parin päivän välein.

Likaisessa maljakossa sekä vedessä syntyy helposti mikrobikasvustoa, joka tukkii imukanavat varressa ja estää kasvin veden saannin.

Vinkki: Pese maljakot tiskikoneessa tai laita hieman kloriittia maljakkoon ja anna liota muutama tunti ennen pesua.

Leikkaa uusi imupinta aina veitsellä

Kun laitat leikkokukat veteen, leikkaa aina uusi vino imupinta terävällä veitsellä. Näin avaat parhaiten imukanavat varressa ja helpotat kukan mahdollisuutta imeä vettä.

Vältä kukkien varsien leikkaamista saksilla tai taittamalla, jolloin kukkien imukanavat vaurioituvat ja vedensaanti vaikeutuu!

Leikkaa aina uusi imupinta maljakkoveden vaihdon yhteydessä.

Vinkki: Hanki kukille oma veitsi. Esimerkiksi hyvä vihannesveitsi soveltuu erinomaisesti imupinnan leikkaamiseen. Muista teroittaa veitsi tasaisin väliajoin!

Pidä lehdet pois maljakkovedestä

Poista kukkien varsista lehdet niin, että lehtiä ei jää veden alle. Lehtien jäädessä maljakkoveteen, vesi likaantuu hyvin nopeasti ja kukan vedenottokyky heikkenee.

Veden määrä ja lämpötila

Leikkokukat voidaan jakaa kolmeen ryhmään varren kovuuden mukaan: pehmeävartiset, puolikovat ja kovavartiset.

Pehmeävartisille kukille suositellaan haaleaa vettä noin 1/3 maljakon korkeudesta. On aina hyvä käyttää leikkokukkavirkistettä, joka estää varsien pilaantumista.

Pehmeävartisten ryhmään kuuluvat esimerkiksi gerberat ja bouvardiat.

 

Puolikovavartisille kukille suositellaan käytettäväksi hieman lämpöisempää vettä noin ½ maljakon korkeudesta. Käytä myös näille kukille virkistettä, joka sisältää ravintoa kukkien kehittymisen edistämiseksi.

Puolikovavartisten ryhmään kuuluvat esimerkiksi krysanteemit ja neilikat.

 

Kovavartisille kukille suositellaan lämmintä vettä noin ¾ maljakon korkeudesta. Käytä näille kukille aina virkistettä.

Kovavartisten ryhmään kuuluvat esimerkiksi syreenit, muut oksat sekä ruusut (osa lajikkeista).

 

Huom! Sipulikukat poikkeavat muista leikkokukista.

 

Sipulikukat säilyvät parhaiten vähäisessä määrää kylmää vettä. Niiden maljakkoveteen voi laittaa jopa lunta! Sipulikukat imevät hyvin vettä – jopa liiankin hyvin, joten niille ei tarvitse leikata uutta imupintaa veitsellä vaan varren voi taittaa tai jopa murskata.

 

Muista myös! Narsisseista erittyy nestettä, joka on muille kukille haitallista. Narsisseja ei suositella laitettavaksi samaan maljakkoon muiden kukkien kanssa.

 

Muutama perussääntö leikkokukkien hoitoon:

  • Vältä leikkokukkien asettamista suoraan auringonvaloon tai vetoiseen paikkaan. Aurinko ja veto kuivattavat kukkia.
  • Jos mahdollista, siirrä leikkokukat yöksi viileään. Näin voit nauttia kukista pidempään.
  • Huolehdi, että maljakossa on aina vettä. Jos vesi on sameaa, on aika vaihtaa vesi ja leikata uudet imupinnat.
  • Lehdet haihduttavat vettä. Mitä vähemmän lehtiä kukissa on, sitä paremmin kukka kestää. Poistamalla osan kukan lehdistä parannat kukan kestävyyttä.

 

Pääsivulle

Lisää artikkeleita