Kukkien tie kuluttajalle

Kukkien matka kaupasta kotiin on viimeinen vaihe, jonka kauniit arjen ja juhlan piristäjät kulkevat. Tätä ennen on tehty paljon työtä, jotta kukat päätyvät koristamaan kotia tai juhlapaikkaa. Välillä on hyvä miettiä hetki, minkälaisen matkan kukat kulkevat ennen kuin ne saapuvat kaupan hyllyille.

Kukkien tuotannon kärkimaat

Suurin osa leikkokukista tuodaan Afrikasta, Etelä- ja Keski-Amerikasta. Jonkin verran tuontia on myös Aasiasta sekä Hollannista, jossa viljelijöiden määrä on kuitenkin vähentynyt, isojen yritysten siirtyessä edullisemman palkkatason maihin. Esimerkiksi perinteistä neilikkaa viljellään enenevissä määrin Kolumbian lämmössä, ruusuja Ecuadorin laavamaaperässä, Kenian tai Etiopian aurinkoisessa säässä. Edellä mainituista maista kukat lennätetään Schipholin kentälle Amsterdamiin, josta kukat matkaavat kukkatukkujen jaettavaksi asiakkaille ympäri maailmaa.

Aikataulutus ja logistiikka avainasemassa

Kukkien tuotanto on pitkä prosessi, jossa aikataulutus on ensisijaisen tärkeää. Mikään ei valmistu nappia painamalla, vaan kaikki vaiheet kylvöstä tai juurrutuksesta sadonkorjuuseen on osuttava oikeaan ajankohtaan. Aikataulutuksen lisäksi logistiikan on toimittava, sillä tuotanto tapahtuu usein kaukana vuoristossa, josta lentokentälle matkaa voi olla satoja kilometrejä.

Suomalaisten suosikkikukan juuret ovat Hollannissa

Meille suomalaisille leikkotulppaani on kukista käytetyin ja tunnetuin. Suomessa viljellään noin 80 miljoonaa tulppaania, joista kotimaan markkinoiden lisäksi osa viedään Venäjälle.

Mitä työvaiheita on tehty ennen kuin narskuvat tulppaanit asettuvat Aalto-maljakkoosi?

  1. Sipulit viljellään Hollannin pelloilla ja kerätään keväällä talteen kylmäsäilytykseen
  2. Tuottajat kilpailuttavat toimittajat, tekevät lajikevalinnat ja viljelysuunnitelman
  3. Kukkasipulit saapuvat syksyllä Suomeen, missä ne istutetaan muovisiin laatikoihin vieri viereen
  4. Laatikot pinotaan lavoille, jotka viedään kylmiöön juurtumaan ja kylmäkäsittelyyn

Kukkasipuleita pidetään kylmiössä 10-16 viikkoa, jonka jälkeen ne siirretään lämpimiin kasvihuoneisiin kasvamaan. Kukat ovat kasvihuoneessa 3-4 viikkoa, jonka jälkeen niiden kerääminen voidaan aloittaa. Kaikki poimitaan yksitellen juuri oikeaan aikaan. Kukat poimitaan usein kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Keräämisen jälkeen tulppaanit pakataan kimpuiksi ja toimitetaan myyntiin eri jakelukanavien kautta, josta ne lopulta päätyvät koristamaan kotejamme.

Edellinen artikkeli Pääsivulle

Lisää artikkeleita