Blommornas väg till konsumenten

Blommornas väg till konsumenten

Vägen  från butiken till hemmet är det sista skedet som våra vackra vardags- och festblommor gör på sin resa från producent till konsument. Före detta har en hel del arbete gjorts, för att blommorna skall kunna dekorera våra  hem och festplatser. Ibland kan det vara värt att stanna upp en stund och tänka över resan som blommorna gör före de dyker upp på  butikshyllan.

Ledande  producentland

Den största delen av snittblommorna importeras idag från Afrika, Syd- och mellan-Amerika. En del importeras även från Asien och Holland. I Asien och Holland har dock producenterna minskat i takt med att de stora företagen flyttar produktionen till länder med lägre lönenivåer. Till exempel traditonella nejlikor odlas i dag i stigande grad i Kolumbiens värme, rosor i Ecuadors lavajord eller i Kenias eller Etiopiens soliga väder. Från dessa länder flygs blommorna till Schipols flygplats i Amsterdam, varifrån blommorna transporteras till partiförsäljare som i sin tur betjänar kunder över hela världen.

Tidsplanering och logistik i nyckelposition

Blomsterproduktionen är en lång process, där tidsplanering har en central roll. Ingenting sker med en knapptryckning, utan alla skeden från sådd eller rotning av sticklingar till skörd bör infalla på rätt tid. Förutom tidtabellen bör även logistiken fungera. Produktionen sker idag  ofta långt uppe i bergen varifrån transporten  till närmaste flygfält kan vara hundratals kilometer.

Finländarnas favoritblomma har sina rötter i Holland

Snitt-tulpanen är för oss Finländare den mest använda och kända blomman. I Finland odlas årligen för våra konsumenter ca 80 miljoner tulpaner varav  en del exporteras för den Ryska marknaden.

Vilka arbetsskeden görs före de krispiga tulpanerna gör sig hemmastadda i din Aalto-vas?

  1. Lökarna odlas i Holland på åkrar och samlas in på våren för kyllagring.
  2. Producentera tar offerter av leverantörer, gör sortval och odlingsplaner.
  3. Blomsterlökarna anländer till Finland på hösten, där de planteras tätt intill varann i plastlådor.
  4. Lådorna staplas på pallar som körs in i kylrum för rotning och kylbehandling.

Blomsterlökarna förvaras i kylrum 10-16 veckor. därefter flyttas de in i varma växthus för drivning. Det tar 3-4 veckor innan lökarna växt till sig så att skörden kan påbörjas. Skörden sker efterhand som blommorna är mogna. Ofta sker skörden av blommorna två gånger om dagen, morgon och kväll. Tulpanerna sorteras och knippas ihop till buketter som levereras till försäljning genom olika distributionskanaler. Till sist pryder tulpanerna våra hem!

 

 

Huvudsidan

Fler artiklar