Skötselråd för sommarblommor

Kruknejlika

Skötselråd:

Nejlikan trivs på en varm och solig plats men klarar sig också i halvskugga. Nejlikan vill ha jämt bevattning men tar inte skada av lite torka. Gödsla regelbundet och rensa bort torra blommor för att hålla växten vacker och garantera lång blomning.

Nejlikan är en tacksam sommarblomma, den tål starkt solljus men även lite köld, så den är en av de första blommorna man kan plantera ut på våren samt en av de som blommar längst på hösten.

 


Pelargon

Skötselråd: 

Pelargonen trivs på en varm och solig plats, men kan brännas i för starkt solljus. Håll jorden lätt fuktig eller vattna när den torkat lätt, pelargonen får inte bli för blöt. Som växtunderlag åt pelargon är det bra att använda färdigt gödslad mylla med bevattningskristaller. På detta sätt minskar du behovet av att tillsätta gödsel och bevattning kan ske mera sällan. Ofta räcker det med att blanda i en svag dos gödsel i bevattningsvattnet en gång per vecka. Genom att rensa bort torkade blommor hålls växten vacker och blomningen blir rikare.

Pelargonen är tacksamma sommarblomma som blommar hela sommaren när den väl kommit igång.

 


Begonia

Skötselråd:

Begonian trivs på en solig eller halvskuggig plats. Alltför stark sol kan missfärga bladen. Begonian är känslig för frost, så det rekommenderas att den planteras ut förts efter 10 juni. Som växtunderlag passar bäst en lucker, näringsrik jord. Ge en svag dos gödsel i bevattningsvattnet. Begonior med stora eller dubbla blommor skall gärna placeras under tak eftersom rikligt regn förstör blommorna. Begonior med små blommor, som sommarbegonian, tål regn bättre. En begonia får inte bli för våt för då kan rötterna ruttna.

 


Pensé

Skötselråd:

Pensén är en av de första blommorna man kan plantera ut på våren eftersom den klarar temperaturer på ner till -5°C. Pensén kan placeras i de flesta lägen eftersom den trivs i både sol och skugga. Vattna och gödsla regelbundet, undvik att pensén blir för blöt eftersom det förstör växtens rötter. En regnig sommar kan penséns blomstjälkar bli riktigt långa. Genom att rensa bort torkade blommor kan du förlänga blomningen.

 


Sommarblommor i ampel

Att tänka på vid köp av ampelväxt:

  • Välj en ampel där myllan känns fuktig, ifall myllan är riktigt torr kan växten redan ha tagit skada.
  • Välj endast växter som ser friska och pigga ut och som har kraftiga skott, de har kraft till fördelning och blomning.
  • Vid inköpstillfället spelar det inte så stor roll om blommen ännu är i knopp eller redan hunnit slå ut, blomningen tar fart så fort vädret blir tillräckligt varmt.
  • Skaffa en växt som lämpar sig för platsen du tänkt placera den då, med tanke på skugga/sol. Storblommiga växter behöver vanligtvis också skydd från regn.
  • Genom att skaffa en färdigt planterad växt i ampel får du snabbt njuta av vacker blomsterprakt.

Skötselråd:

  • Vattna ampeln regelbundet och ge helst mycket vatten på en gång. Under värmebölja kan blommorna behöva vattnas två gånger per dag.
  • Gödsla ampelväxterna regelbundet. Om bevattningen sker endast med vatten minskar blomningen efterhand och bladen gulnar. Lättast är att sticka ner gödselpinnar i myllan eller genom att tillsätta en svag dos gödsel vid varje bevattningstillfälle.
  • Kom ihåg att frost ännu kan förekomma i börja av juni. Många ampelväxter tål inte alls frost, så vid risk för frostskada tas växterna in eller skyddas noggrant.
  • Rensa bort torkade blommor om växten har anlag för fröbildning eftersom den tar energi från växten och leder till att blomningen avtar. Småblommiga växter tappar vanligtvis te torkade blommorna själv.
  • Om du inte har möjlighet att vattna dina ampelväxter under en tid, placera växten på en så skuggig plats som möjligt t.ex. under en buske på den norra sidan av byggnaden. Under värmebölja klarar sig ampelväxterna inte längre än drygt en vecka utan bevattning.

 

 

Föregående artikel Huvudsidan

Fler artiklar