Kesäkukkien hoito-ohjeet

Ruukkuneilikka

Hoito-ohje:
Neilikat viihtyvät aurinkoisella ja suojaisalla kasvupaikalla. Hoitoon kuuluu kastelu, joka voi olla myös niukkaa, lannoitus sekä kuivien kukkien poisto. Neilikka on kestävä kesäkukka: se sietää paahdetta sekä pientä kylmyyttä, joten se on yksi viimeisimpiä syksyn kukkijoita ja ensimmäisiä alkukesän ilostuttajia.

 


Pelargonia

Hoito-ohje:
Kasvualustana on hyvä käyttää valmiiksi lannoitettua multaa, jossa on mukana kastelukiteitä. Näin vähennetään lannoituksen ja kastelun tarvetta sekä taataan juuristolle parhaat kasvuolot. Kuihtuneiden kukkien poisto tekee kukkaryhmästä siistin ja innostaa kasvia kasvattamaan uusia kukkavarsia. Kerran viikossa annettava lannoite kasteluveden mukana on usein riittävä.

Pelargonit ovat kiitollisia kesäkukkia, sillä aloitettuaan kukinnan ne jaksavat kukkia läpi kesän. Kaikki pelargonit rakastavat lämpöä ja aurinkoa. Sitkeitäkin ne ovat ja kestävät paremmin kuivuutta kuin liiallista märkyyttä.

 


Begonia

Hoito-ohje:
Begoniat viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Ne ovat hallanarkoja, joten suositellaan että kasvit istutetaan ulos vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen. Kasvualustaksi sopii ravinteikas ja kuohkea multa. Lannoitetta voi antaa kasteluveden mukana kaikille begonioille. Sateisina kesinä begonioista runsas- ja kerrottukukkaiset lajikkeet on hyvä pitää katoksen alla sillä runsaiden sateiden seurauksena kukat kärsivät ja ruukkuihin saattaa jäädä vettä joka mädännyttää juuret. Pienikukkaiset begoniat selviävät sateista aina paremmin ja kesäbegonia on kestävyydessään siitä hyvä esimerkki.

 


Orvokki

Hoito-ohje:
Orvokki kestää kylmää ja kukkii ahkerasti. Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois siementen muodostumisen ehkäisemiseksi. Sateisena kesänä orvokin varret venähtävät hyvinkin pitkiksi. Orvokki menestyy sekä aurinkoisella että varjoisella kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna. Vältä jatkuvaa märkyyttä. Se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Kasvi kestää myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa.

 


Kesäkukka-amppelit

Vinkkejä hankintaan:

  • Valitse myyntipisteestä hyvin kasteltu amppeli. Jos amppelin multa on valmiiksi kovin kuivaa, kasvin kasvu on jo saattanut kärsiä.
  • Valitse ainoastaan terveen ja terhakan näköisiä kasveja. Katso, missä kasvissa on eniten tukevia versoja. Niistä riittää voimaa haaroittumiseen ja kukintaan.
  • Nuppuisuudella tai avonaisuudella ei yleensä ostotilanteessa ole väliä. Kukinta kiihtyy joka tapauksessa säiden lämmetessä.
  • Hanki kasvi, joka menestyy sille tarkoittamasi paikan valo-oloissa. Isokukkaiset kasvit haluavat yleensä myös sateelta suojaan.
  • Valmiiksi istutetuista amppeleista saat nopeasti kaunista. Tarjolla on myös valmiita useamman värin sekoitusamppeleita

Hoito-ohjeet:

  • Kastele amppelia säännöllisesti ja anna mieluummin reilusti vettä kerralla. Tipoittain kastelu ei kostuta koko ruukkua. Helteisinä päivinä kukkia voi joutua kastelemaan kaksi kertaa.
  • Lannoita amppelikasveja säännöllisesti. Pelkällä vedellä kasteltuna kukinta hiipuu ja lehdet muuttuvat kelmeiksi. Helpointa on pistellä multaan lannoitetikkuja tai kastella joka kastelukerralla laimealla lannoiteliuoksella.
  • Muista, että halloja voi esiintyä vielä kesäkuun alussa. Monet amppelikasvit eivät kestä lainkaan pakkasta, joten vie ne sisälle tai suojaa huolellisesti.
  • Poista kuihtuneet kukat, jos kasvilla on taipumus kehittää siemeniä. Pienikukalliset kasvit tiputtavat kuihtuneet kukkansa yleensä itsestään.
  • Jos et saa loman ajaksi kukkien kastelijaa, nosta aurinkoisessa paikassa olevat amppelit parvekkeen kaiteen varjoon tai rakennuksen pohjoispuolelle pensaan alle. Ilman hoitajaa amppelit eivät kesähelteillä jaksa sinnitellä reilua viikkoa kauempaa.

 

Kuvalähde – Begonia, Pelargonia, Orvokki: Kauppapuutarhaliitto

Pääsivulle

Lisää artikkeleita